Web siteleri dinamik ve statik olarak ikiye ayrılmaktadır. Alt yapısı, sunucu ilişkileri, kullanıcı etkileşimi, yönetici panel imkanları ve güncelleme yetenekleri bir web sitesinin dinamik ya da statik durumunu belirler . Şimdilerde statik alt yapıya sahip web siteleri çok az sayıda yayına alınmakla birlikte sıkça sorulduğu için sizlere bu konuda bilgi vermek istedik.
Dinamik Web Sitesi
Dinamik web siteleri .php .asp gibi yazılım alt yapısına sahip, veritabanı kullanan, sunucu girdi çıktılarını çokça yapan, kullanıcı ile içerik alışverişi ve etkileşim imkanları sunan ve bir yönetim (admin) paneline sahip web siteleridir. Son yıllarda yayına alınan web sitelerinin büyük yüzdesi dinamik web sitelerinden oluşmaktadır. Bu tür web siteleri herhangi bir programlama dili bilmeyi gerektirmeden yönetilebilir. Yeni içerik girişi, metinlerde değişiklik, fotoğraf ekleme ve silme gibi işlemler dinamik web sitelerinde daha hızlı ve kolay yapılır. Ve bu işlemler için bilgisayarda ek bir web tasarım programının yüklü olmasına gerek yoktur. Yönetim paneli aracılığı ile dinamik web sitesi güncelleme işlemleri gerçekleştirilebilir. Ayrıca dinamik web sitelerinin menü, navigasyon, tasarım, site haritaları ve Google ile entegrasyon gibi işlemleri ve bir sayfanın diğer sayfalar ile ilişkileri etkili ve hızlı bir şekilde yönetilebilir. Dinamik web siteleri hem teknik ekip hem de yönetim paneli editörlerine daha geniş imkanlar sunan yapılardır. Örneğin WordPress web siteleri dinamik web siteleridir. Hepsiburada, Sahibinden , N11, Trendyol gibi projeler de dinamik web siteleridir.
Dinamik Web Sitesi Avantajları
- Yönetim paneli vardır.
- Güncelleme işlemleri daha hızlı gerçekleştirilir.
- Kullanıcı ile etkileşimi yüksektir
- Yürütmesi ve yönetimi için kod ve programlama dili bilmeye gerek yoktur.
- İçerik ve mimari açıdan genişlemeye açıktır
- Büyük projelerin mimari ve içerik yönetimleri için son derece etkilidir.
Dinamik Web Sitesi Dezavantajları
- Çok modüllü olması, sunucu ile sık iletişimi ve kaynak kullanımı dolayısıyla daha yavaştırlar
- Sıfırdan ve size özel dinamik projeler daha maliyetlidir ve tasarımı ile inşası daha uzun süreler gerektirir.
- Güvenlik riskleri daha fazladır.
Statik Web Sitesi
Statik web siteleri ise sürekli değişen ve güncellenen bir içerik ihtiyacı olmadığında tercih edilebilirler. Bir veritabanı kullanmazlar ve yönetim panelleri yoktur. Eğer içerik güncellemesi gerekirse sunucuya FTP (dosya transfer protokolü) kullanan bir program ile bağlanıp güncelleme yapılabilir. Kaynak dosya üzerinde bilgisayarınızda doğrudan değişimler yapılır ve sunucuya aktarılır, sunucu üzerinden doğrudan yönetim sağlanamaz. Bu değişimler için de bilgisayarda bazı tasarım programlarının (örneğin Dreamviewer) yüklü olması gerekir. Dinamik bir web sitesine göre daha fazla teknik bilgi gerektirir. Güncelleme sırasında diğer sayfaları ilgilendiren değişiklikler olursa tüm sayfalar ayrı ayrı ele alınmalıdır. Teknik zorlukları dolayısıyla güncelleme işlemleri sırasında daha uzun süreli çalışmalar gerektirir.
Bunun yanısıra statik web siteleri veritabanı olmayışları ve çok fazla harici yazılım elementleri içermediği için hızlıdırlar. Çok fazla modüle sahip olmadıkları için dinamik web sitelerine kıyasla daha az bakım ve güvenlik yaması ihtiyacı duyarlar.
Statik Web Sitesi Avantajları
- Daha hızlıdırlar.
- Güvenlik riskleri azdır.
- Daha küçük ve basit projeler için uygundur.
Statik Web Sitesi Dezavantajları
- Güncellemesi daha yavaş ve zordur. Birden fazla sayfa tek tek güncelleme gerektirebilir.
- Yönetim paneli yoktur.
- Bazı işlemler için kod ve programlama dili bilmek gerekir.
- İçerik, tasarım ve mimari açıdan geliştirilmeleri zordur.
- Kullanıcı ile etkileşimi yoktur.
Hangi Tür Web Sitesini Tercih Etmeliyim
Yukarıda ele alınan özellikler ve amaçlarınıza göre dinamik ya da statik web sitesine karar vermelisiniz. Ama bize sorarsanız bu zamanda artık web sitelerinin Google ile lişkileri, SEO ve içerik pazarlaması ihtiyaçları düşünüldüğünde önerimiz dinamik web siteleri yönündedir. Sıkça güncelleme gerekeceğinden ve dijital pazarlama çalışmaları düşünüldüğünde büyük bir web projesi düşünmeseniz bile dinamik web sitesini öneririz. Belki çok az sayıda sayfaya sahip hatta marka ve firmanız için gerekli mikro sitelerde html ve statik web siteleri tercih edilebilir.
Eğer ürün ve hizmetleriniz az sayıda olup, uzun süre değişiklik, ekleme ve güncelleme gerektirmeyecek ise yani içerikleri açısından web siteniz sabit kalacaksa, statik web sitesi düşünebilirsiniz. Ama ürün ve hizmetlerinizin içerikleri zaman içinde güncelleme gerektirecekse, ürünlerinize eklemeler , mevcut ürün ve hizmetlerde ek paylaşımlar gerekecekse, bir blog sayesinde sektörel paylaşımlar yapacaksanız dinamik web sitesi tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Dinamik ve Statik Web Sitesi Fiyatları
Web tasarım fiyatlarını bir çok değişken belirler. Bir web tasarım projesinin içerdiği elementler ve modüller ile ortaya çıkan iş yükü dolayısıyla fiyatların belirlendiğini söyleyebiliriz. En çok merak edilen konulardan birisi de dinamik ve statik web sitelerinin fiyatıdır. Bu noktada ilk maliyetler açısından düşünüldüğünde statik web siteleri daha ekonomik diye düşünülebilir. Neticede daha küçük çaplı, az sayıda sayfa ile ortaya çıkarlar. Fakat fayda ve maliyet açısından değerlendirildiğinde dinamik web siteleri daha doğru bir yatırım olacaktır. Özellikle sürdürülebilirlik, uzun dönemde güncelleme hızı dolayısıyla destek maliyetlerinin makul düzeyde tutulması, daha kolay teknik bakım imkanları, mevcut içeriklerin korunarak kullanıcı arayüzü değişikliklerinin, yeni bir web tasarımına kıyasla daha uygun olarak sağlanması gibi konular dolayısıyla dinamik web siteleri uzun dönem planları açısından daha akıllı yatırımlardır.
Dinamik web sitesi fiyatlarında maliyeti artıran en temel unsur projeye özel bir yazılımın gerekliliğidir. Özel amaçlı bir web projesi söz konusu değilse özel yazılım yerine WordPress gibi özgür bir yazılım ile maliyetler kontrol altına alınabilir. Yazılım maliyeti düştüğünde web sitesi fiyatları daha uygun olacaktır.
Digital Lab / Media Felix